bäst omega 3 olja
bäst omega 3 olja

Gästinlägg från VaistoKondition

Joonas Lämsä, som driver företaget VaistoKondition AB, är licensierad personlig tränare och har stor erfarenhet av puls- och träningsklockor eftersom han använder dessa frekvent i sin vardag för att följa upp sina klienter. VaistoKondition AB erbjuder individuella träningsprogram för konditionsträning online och du hittar även en träningsblogg på deras hemsida där du kan fördjupa dig i konditionsträningens olika delar

Bäst Pulsklocka 2023 – Test av träningsklockor

Med hjälp av en pulsklocka kan du följa upp din träning på ett effektivt sätt. Som namnet antyder används en pulsklocka bland annat för att mäta din puls. Men med dagens teknologi har pulsklockorna utvecklats så att de innehåller betydligt fler funktioner än endast pulsmätning, vilket gör att dessa klockor nu för tiden också går under begreppet ”träningsklockor” och ibland även ”smartwatches”.

Utöver pulsmätningen kan du nu i träningsklockorna hitta funktioner som GPS-mätning, stegräknare, viktuppföljning, multisportlägen, navigering, träningsplanering, uppskattningar av din fysiska förmåga (v02max och mjölksyratröskel), pekskärm, musikuppspelning (spotify), kontaktlösa betalning med mera.

Men vilka av dessa funktioner är egentligen nödvändiga? Syftet med denna artikel är att räta ut dina frågetecken gällande puls-och träningsklockor så att du kan ta rätt köpbeslut när du väljer att införskaffa en ny träningsklocka. Vi ger dessutom dig köptips på våra favorit-träningsklockor i budget-, mellan, och premiumprisklassen

Vad är en pulsklocka?

En puls- eller träningsklocka är en klocka som används för att följa upp din träning och aktivitetsnivå under dagen. Beroende på vilken prisklass som du siktar in på kan klockornas funktioner variera kraftigt, där de enklaste träningsklockorna endast har stöd för aktivitetsmätning och där de mest avancerade klockorna har inbyggda kartor med navigeringsmöjligheter, pekskärm, kontaktlösa betalningar samt mycket annat.

Fördelar med en träningsklocka

Det finns ett flertal fördelar med att ha en träningsklocka, här följer tre utav dem:

  • Noggrann uppföljning. Med hjälp av de funktioner som dagens träningsklockor erbjuder kan du följa upp din vardagsmotion och träning noggrant. För att kunna ändra på något, exempelvis om du märker att du tränar eller rör på dig för lite, är första steget att bli medveten om ”problemet”. En pulsklocka ger dig din aktivitetsstatus svart på vitt.
  • Ökad träningsmotivation. Din träningsklocka är din trognaste träningskompis eftersom den följer med dig oavsett väder. Du kan inte längre ställa in träningen för att du inte får någon med dig när det regnar utomhus. Dessutom ger din träningsklocka dig direkt återkoppling under träningspasset i form av att den bland annat visar din fart och puls, vilket ökar din motivation att pressa dig ytterligare.
  • Bekvämt. När du köper en träningsklocka med de senaste funktionerna behöver du inte längre ha någon telefon eller plånbok med dig på träningspasset. Det enda som du behöver ta med dig är din träningsklocka. Med hjälp av en avancerad träningsklocka kan du under ett träningspass navigera, betala och lyssna på musik.

Vilka funktioner bör en träningsklocka ha?

Vilka funktioner som du behöver i din träningsklocka beror på det tilltänkta användningsområdet. Om syftet endast är att använda träningsklockan till enklare former av träning så som löpning, bör klockan ha stöd för GPS-mätning och pulsmätning. Med dessa funktioner får du noggrann mätning av den distans du avverkar under träningspasset samtidigt som du kan följa upp din fart, tempo, medelpuls, höjdstigning med mera. Pulsmätningen, som sker via pulsband eller handledssensor, möjliggör också att du kan ägna dig åt pulsträning. Ifall du har tänkt att använda klockan som en aktivitetsmätare på dagarna, behöver klockan också ha stöd för stegmätning.

Oavsett vilka funktioner som du är ute efter så är det klokt att kolla upp så att din mobiltelefon kan paras ihop med träningsklockan. Ofta sker synkroniseringen mellan träningsklockan och telefonen genom Bluetooth, så för de flesta som har en modern mobiltelefon borde detta vara en icke-fråga. Genom sammankopplingen med mobiltelefonen överför din träningsklocka dina träningspass automatisk till din träningsplattform på nätet. Nyare träningsklockor har även inbyggd Wi-Fi som de använder för att föra över träningspassen automatiskt.

Topplista för bäst pulsklocka – 3 utvalda modeller

Nedan kan du läsa mer om de pulsklockor som Joonas anser vara bäst på marknaden just nu i Budget, mellan och premiumsegmentet.

1. Garmin Forerunner 745 (5895 kr) – Bäst i mellanklass

bäst pulsklocka

Garmin Forerunner 745 är en träningsklocka för dig som multisportar och som vill ha tillgång till de senaste funktionerna. I likhet med Garmin Forerunner 55 är klockan relativt lätt med en vikt på 47g. Klockan är utformad för triathleter, vilket innebär att du får en klocka som har full funktionalitet för aktiviteterna simning, cykling och löpning. Garmin Forerunner 745 har självklart också inbyggd GPS och fungerar som en ”smartwatch” när du inte tränar.

Med Garmin Forerunner 745 kan du lämna mobiltelefonen och plånboken/kreditkortet hemma när du tränar. Detta eftersom träningsklockan har stöd för både Garmin Pay och Spotify (klockan har även stöd för andra musikappar). Garmin Pay möjliggör att du kan betala kontaktlöst med klockan och Spotify innebär att du kan ladda ned dina favoritlåtar till den. Batteritiden ligger på 6 timmar när du både streamar musik och har GPS-mätning på. Om du endast har GPS på räcker batteriet 21 timmar med ”Ultratrac-läget”.

Prisklass: Mellan
Batteritid (GPS): 21 h
Vikt: 47 g
Skärm: 30,4 mm

2. Garmin Fenix 6X Pro (7490 kr) – Bästa pulsklockan på marknaden

bäst träningsklocka

Garmin Fenix 6X Pro har alla funktioner som du kan önska dig från en träningsklocka. Det här är en multisportklocka i ordets sanna bemärkelse då den stödjer i princip alla aktiviteter du kan tänka dig. Oavsett om du gillar att vandra i berg, gå på expedition, surfa i havet, åka utför i fjällen, springa, cykla eller simma kan du lita på att din klocka klarar av det.

Garmin Fenix 6X Pro är betydligt robustare byggd än både Garmin Forerunner 55 och Garmin Forerunner 745 då den med sitt ”titanskal” väger hela 82g. Men låt inte klockans vikt skrämma dig, då klockan är fullspäckad med användbara funktioner. Garmin Fenix 6X Pro Solar har bland annat inbyggda kartor som du kan navigera med, en skärm som möjliggör solenergiladdning, handledspuls, pulsoximetrisensor, barometer, kontaktlösa betalningar och stöd för musikappar.

Batteritiden i Garmin Fenix 6X Pro är troligtvis också den bästa på marknaden då den klarar av 148 timmar i vanligt GPS-läge om du samtidigt har på stödladdningen via solenergi. Dessutom har klockan stöd för ett expeditionsläge med GPS (där GPS-punkterna tas mer sällan) som förlänger batteritiden upp till 56 dagar (!!). Du blir garanterat nöjd om du köper denna träningsklocka!

Prisklass: Premium
Batteritid (GPS) 60 h
Vikt: 93 g
Skärm: 35,56 mm

3. Garmin Forerunner 55 (2195 kr) – Billig pulsklocka

bäst löparklocka 2021

Garmin Forerunner 55 passar perfekt för dig som vill ha en prisvärd träningsklocka som fungerar till både träning och vardag. När du inte tränar med klockan så fungerar den som en ”smartwatch”, det vill säga så får kan du få notiser från din mobiltelefon direkt i klockan. Till utseendet är Garmin Forerunner 55 relativt liten (och lätt med en vikt på 37g) vilket gör att den också passar bra på mindre handleder. Garmin Forerunner 55 är främst en löparklocka med stöd för simning, men den passar egentligen alla som inte är i behov av ytterligare specialfunktioner.

De funktioner som du hittar i Garmin Forerunner 55 är bland annat inbyggd GPS, aktivitetsläge för bassängssimning, pulsmätning via handleden och aktivitetsmätning. I och med att träningsklockan i huvudsak är inriktad mot löpning, kan den estimera din tävlingstid på olika distanser, ge förslag på passande träningspass och efterföljande återhämtning samt mäta din distans noggrant när du springer på löparbana (klockan har banlöpning som en aktivitetstyp). Enligt Garmin är batteritiden två veckor i smartwatch-läge och 20 timmar om du har GPS på.

Prisklass: Låg
Batteritid (aktiverad GPS) 20 h
Vikt: 37 g
Display 26,3 mm

Specifika funktioner beroende på aktivitet

Du bör som sagt välja träningsklocka efter vilken träningsform och vilka aktiviteter som du brukar ägna dig åt. De allra flesta träningsklockorna på marknaden klarar av att följa upp din löp- och styrketräning på ett bra sätt, men om du exempelvis simmar, kör ultralopp, vandrar eller är en avancerad cyklist är det värt att kika på träningsklockans funktioner en ytterligare gång innan du väljer vilken klocka som du ska köpa!

Simning

Om du har tänkt att använda träningsklockan till simning bör du säkerställa att klockan som du köper är vattentät och att den har ett aktivitetsläge för simträning. Aktivitetsläget för simning är användbart för dig som gillar att simma i inomhus, eftersom träningsklockan då automatiskt mäter hur långt du har simmat. Utöver detta möjliggör aktivitetsläget för simning att du efter träningen kan analysera ditt träningspass noggrant. Du får tillgång till mycket data där du bland annat kan se dina mellantider, hur många simtag du har tagit i snitt per längd samt vilket simsätt som du har simmat med under respektive intervall. Det finns dessutom speciellt framtagna pulsband för simning i bassäng som inte glider ned när du gör en voltvändning.

Långlopp/Ultralopp

I princip alla träningsklockor på marknaden klarar av normallånga träningspass (1-3h), men ifall du håller på med långlopp i exempelvis längdskidåkning, ultralöpning, landsvägscykling eller triathlon kan det vara värt att slå ett extra öga på klockans batterikapacitet. Vissa av de mindre avancerade träningsklockorna har endast 4-10h batteritid när du har GPS-mätningen på. Det finns dock träningsklockor som är speciellt framtagna för ultralopp och vissa av dessa klockor klarar av att mäta aktiviteter som är över 100 timmar långa. Även du som vandrar eller går på expedition kan vara intresserad av att ha en träningsklocka med bra batterikapacitet.

Vandring

Om du gillar att vandra i skogs-och fjällterräng men inte är en höjdare på orientering kan en träningsklocka med inbyggda kartor samt navigation vara att rekommendera. Kartfunktionen är givetvis även användbar för dig som är duktig på orientering, men som vill ha en ”livlina” ifall du skulle tappa bort dig när du är ute på en vandringstur. Garmins nyare träningsklockor i Fenix-serien kommer ofta med förinstallerade TopActive-kartor som bland annat visar vandringsleder, vägar, vattendrag och stigar. Om du har ännu större krav på kartans noggrannhet eller om du föredrar en annan slags karta, går det att köpa kartor från andra leverantörer och installera dessa på din enhet. Dessa typer av funktioner är ofta populära även bland jägare som utöver detta kan ansluta sin hundpejl till klockan vid jakt med sökhund.

Snowboard/skidor

Om du gillar extremsporter som träningsform så som att åka snowboard eller skidor kan en pulsklocka med GPS vara till stor nytta. Utöver att hålla koll på hur din kropp mår i backen så hjälper dessa dig att orientera dig utan att behöva ta upp mobilen. I dessa fall kan en pulsklocka som är lite mer stöttålig vara att rekommendera. Vi kan rekommendera bradkultur.se för den som är intresserad av skateboardåkning eller snowboardåkning.

Cykling

Ifall du är en hängiven cyklist som använder dig utav en kadens- och/eller effektmätare, bör du välja en mer avancerad träningsklocka som har stöd för att kopplas ihop med dessa sensorer. I många fall har inte budget- eller löpmodellerna av träningsklockorna stöd för att paras ihop med cykelsensorer. De flesta träningsklockorna klarar dock av att mäta din distans, fart och tid när du cyklar, så om du inte är i behov av ytterligare sensorer kan du använda nästan vilken som helst träningsklocka för din cykelträning.

Följ Joonas och läs mer om löpträning på Vaistokondition.se